Θηλασμός Μετά Από Καισαρική Τομή

Θηλασμός μετά από καισαρική τομή – Είναι εφικτός;

Η απάντηση προφανώς είναι ξεκάθαρα ναι. Μετά από μια καισαρική τομή σαφώς και μπορείς να θηλάσεις απευθείας εφόσον το επιτρέπει η γενική σου κατάσταση και η κατάσταση του μωρού σου.

Ο θηλασμός είναι η φυσική εξέλιξη του τοκετού. Επομένως, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο ήρθε στη ζωή ένα νεογνό, αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό γεγονός και είναι προνόμιο της γυναίκας αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του βρέφους.


  • Απαραίτητη προύπόθεση είναι να έχει δηλωθεί εκ των προτέρων αυτή σου η επιθυμία στον προσωπικό σου ιατρό, τη μαία και το αρμόδιο προσωπικό ώστε να προωθηθεί η διαδικασία και να έχεις και την ανάλογη βοήθεια.
  • Φρόντισε να υπενθυμίσεις την επιθυμία σου την ημέρα της επέμβασης.
  • Η μέθοδος της νάρκωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εφόσον είναι εφικτό και δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη προτιμάται η επισκληρίδιος αναισθησία καθώς θα έχεις τις αισθήσεις σου και θα είσαι λειτουργική ώστε να ξεκινήσεις άμεσα το θηλασμό με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των μαιών. Η θέση στην οποία βρίσκεσαι μετά από μία καισαρική τομή σαφώς δεν είναι η πιο βολική για την έναρξη του θηλασμού, όμως δεν είναι απαγορευτική ή αποτρεπτική.
  • Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να προωθηθεί η διαδικασία μέσω της άμεσης επαφής δέρμα με δέρμα από την πρώτη κιόλας στιγμή στην αίθουσα του χειρουργείου και την αίθουσα ανάνηψης.

Έπειτα…

  1. Ζητήστε τη μέθοδο rooming in με το μωρό σου ώστε να είστε συνεχώς μαζί.
  2. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τις μαίες σχετικά με τις προτεινόμενες θέσεις που μπορείς να θηλάσεις το μωράκι σου ώστε να μην ασκείς πίεση στην τομή σου κατά τις πρώτες ημέρες.
  3. Γενικότερα μη διστάσεις να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου, τον πόνο που μπορεί να αισθάνεσαι μετεγχειρητικά, τη δυσφορία, την αδυναμία και οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία του θηλασμού.
  4. Δέξου βοήθεια από τα συγγενικά σου πρόσωπα τις πρώτες αυτές ημέρες μέχρι να αναρρώσεις και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου.

Ο πρώτος θηλασμός συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους και ωφελεί την καρδιαγγειακή του υγεία. Επίσης, σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού μέσω την σωματικής επαφής με τη μητέρα και συμβάλλει στην παραγωγή γάλακτος, ενώ σαφώς ενισχύει το δέσιμο μαμάς-μωρού.

Στάσεις θηλασμού

Εκτός από την κλασσική καθιστή στάση, με μαξιλάρι στα πόδια πάνω στο οποίο τοποθετείται το νεογνό, πολλές μητέρες βρίσκουν τη ξαπλωτή θέση στο πλάι αρκετά βολική για να θηλάζουν.

Σημαντική ακόμα είναι η χρήση μαξιλαριών, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα στα πόδια της μητέρας, ή κάτω από τον αυχένα ή πίσω στη μέση έτσι ώστε να περιορίζεται η τάση που δημιουργείται στην τομή της κοιλιάς.

Μία επίσης βολική στάση είναι αυτή όπου η μητέρα κρατά το νεογνό κάτω από τη μασχάλη της, υποστηρίζοντας το σώμα του πάνω σε μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν ασκείται καθόλου πίεση αλλά ούτε και αγγίζεται η περιοχή της τομής, με αποτέλεσμα η μητέρα να μην αισθάνεται πόνο καθώς θηλάζει.

Δείτε όλα τα μαξιλάρια θηλασμού εδώ

Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στο σώμα σου και στο μωρό σου, υπομονή, θέληση και θα τα καταφέρετε.

Πηνελόπη Σωτηρίου
Μαία, εξειδικευμένη σύμβουλος θηλασμό

Εάν ενδιαφέρεσαι γιαμαθήματα ψυχοπροφύλαξης για εγκύους και νέους γονείς δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στο κατάστημα Ρόντσης (τηλ.: 23210 27544 ή στο κινητό της κας Σωτηρίου 6946 288 131)