Καλοκαίρι Χωρίς Ουρολοιμώξεις, Γίνεται!

Καλοκαίρι χωρίς ουρολοιμώξεις, γίνεται! Μάθετε πως…

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ως ουρολοίμωξη ονομάζουμε τη μόλυνση (λοίμωξη) του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται, παίρνει και το αντίστοιχο όνομα π.χ. πυελονεφρίτιδα, προστατίτιδα, κυστίτιδα κ.ο.κ. Στις γυναίκες, η πιο συχνή ουρολοίμωξη είναι η κυστίτιδα, μια απλή σχετικά λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως. Τουλάχιστον οι μισές γυναίκες θα ζήσουν αυτήν την κατάσταση στη διάρκεια της ζωής τους.

Πώς σχετίζεται η ουρολοίμωξη με το καλοκαίρι;

Το βρεγμένο μαγιό αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, ενώ οι ακατάλληλες παραλίες και οι πισίνες που περιέχουν ακόμα και μικρές ποσότητες ούρων ή περιττωμάτων είναι ικανές να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων. Επίσης, οι κοινόχρηστες τουαλέτες και η αφυδάτωση συντελούν ώστε η ουρολοίμωξη να πλησιάσει επικίνδυνα.

  • Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εμφάνιση ουρολοιμώξεων γίνεται όλο και πιο συχνή, καθώς οι συνθήκες της εποχής ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν την πάθηση.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η ουρολοίμωξη;

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις από τους άνδρες. Αν και γενικά οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, όταν αυτό συμβαίνει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • επίμονη ανάγκη ούρησης
  • μικρή ποσότητα ούρων
  • ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • δυσώδη ούρα, θολά ούρα
  • ούρα με αίμα
  • πυελικό πόνο στις γυναίκες και πόνο στο ορθό στους άνδρες

Αντιμετώπιση και πρόληψη της ουρολοίμωξης

Οι ουρολοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή, αφού προηγηθεί ανάλυση και καλλιέργεια ούρων για να εντοπιστεί το υπαίτιο βακτήριο και αντιβιόγραμμα, για να εξακριβωθεί σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνει τις εξής συμβουλές για να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθείτε από ουρολοίμωξη:

1. Πίνουμε πολλά υγρά

Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα υγρά, και κυρίως το νερό, συμβάλλουν στην παραγωγή ούρων, που καθαρίζουν το ουροποιητικό μας σύστημα, καθώς συντελούν και στην αποβολή των μικροβίων. 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά!

2. Αποφεύγουμε τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη μας

Όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τροφές και ποτά που επηρεάζουν ή επιβαρύνουν την ουροδόχο κύστη μας. Έτσι, λέμε όχι στο αλκοόλ, στην καφεΐνη, στα ανθρακούχα ποτά, αλλά και στις πικάντικες τροφές, στα μπαχαρικά, στα κρεμμύδια, στα φασόλια κ.ά.

3. Φροντίζουμε να επισκεπτόμαστε συχνά την τουαλέτα

Όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση, επισκεπτόμαστε άμεσα την τουαλέτα. Δεν το αναβάλλουμε, δεν προσπαθούμε να «κρατηθούμε» μέχρι να γυρίσουμε σπίτι για παράδειγμα, καθώς έτσι επιβαρύνουμε σημαντικά την ουροδόχο κύστη μας, ενώ, παράλληλα, τα ούρα που παραμένουν αποτελούν το «ιδανικό περιβάλλον» για να αναπτυχθούν τα μικρόβια.

4. Φοράμε τα κατάλληλα ρούχα

Αλλάζουμε καθημερινά εσώρουχο, αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, γιατί κρατούν την υγρασία και επιλέγουμε βαμβακερά υφάσματα, όχι συνθετικά.

5. Προσοχή στα μπάνια μας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα καλοκαιρινά μας μπάνια. Αποφεύγουμε το κολύμπι σε θάλασσες που δεν χαρακτηρίζονται ή δεν μας φαίνονται καθαρές και προτιμούμε πισίνες που γνωρίζουμε ότι πληρούν τις προδιαγραφές καθαρής υγιεινής, χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα στην ξαπλώστρα και στην άμμο και δεν μένουμε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό!

6. Καταναλώνουμε cranberries

Σημαντικός σύμμαχός μας κατά των ουρολοιμώξεων και, μάλιστα των υποτροπιαζουσών, είναι τα cranberries (ή κράνες), καθώς εμποδίζουν τα μικρόβια να «εγκατασταθούν» στο ουροποιητικό μας σύστημα. Λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής με βάση την κράνα, βοηθάμε τον οργανισμό μας να προλάβει το πρόβλημα, αλλά και να τον ανακουφίσουμε από τα συμπτώματά του όταν αυτό εμφανιστεί.

 

7. Προσοχή στη σεξουαλική επαφή

Αν είστε γυναίκα, θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους σημαντικούς κανόνες πρόληψης. Κάντε ένα κρύο ντουζ μετά τη σεξουαλική επαφή και καθαρίστε με άφθονο νερό την ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, είναι σημαντικό να ουρείτε, αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

8. Ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής

Οι γυναίκες μετά την ούρηση θα πρέπει να σκουπίζονται πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αντισηπτικών στον κόλπο, όπως επίσης και τη χρήση αρωματικών σαπουνιών και αφρόλουτρων.

9. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας

Αν εντοπίσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν αισθανθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό μας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το «κλειδί» για την καλή υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος