Τα Πάντα Για Τον Ψευδάργυρο (+ Ένα Tip/Μυστικό)

Τα πάντα για τον ψευδάργυρο (+ ένα tip/μυστικό)

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για αυτό το μέταλλο να σου πούμε πως ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα 24 μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την επιβίωση. Μετά το σίδηρο, αποτελεί το δεύτερο πιο κοινό συστατικό του σώματος, καθώς συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες και βοηθάει στη λειτουργία πολλών ενζύμων. Οι δράσεις του στον οργανισμό είναι πολλές αλλά και πολύ σημαντικές.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το σώμα μας έχει ανάγκη τον ψευδάργυρο για να αντισταθεί στις ασθένειες. Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και είναι το μέταλλο εκείνο που διατηρεί την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Γι’ αυτό ακόμη και η ήπια έλλειψή του μπορεί να επιβραδύνει την ανοσοαπόκριση. Επιστημονικά ευρήματα τονίζουν ότι η λήψη ψευδαργύρου εντός των πρώτων 24 ωρών από την έναρξη συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος είναι ικανή να μειώσει τη διάρκεια και την έντασή του.

Τα δεδομένα πως λειτουργεί και προληπτικά είναι ελλιπή. Φρόντισε να έχεις επάρκεια ψευδαργύρου όχι απαραίτητα για να μην κολλήσεις, αλλά για να είσαι πιο ανθεκτικός αν κολλήσεις κάποια λοίμωξη από βακτήρια ή ιούς.

Συνδυασμοί με ψευδάργυρο για καλύτερη απορρόφηση: βιταμίνη Dβιταμίνη Cπροβιοτικά και ορισμένα βότανα (εχινάκεια, αστράγαλος, σκόρδο).

Δέρμα

Περίπου 5% του συνολικού ψευδαργύρου του οργανισμού μας υπάρχει στο δέρμα. Αυτό το μικρό φαινομενικά ποσοστό είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλό και υποδηλώνει πόσο απαραίτητος είναι ο ψευδάργυρος για την υγεία του δέρματος. Μελέτες αποδεικνύουν πως έχει θετική επίδραση στην ακμή, την ψωρίαση, τη ροδόχρου νόσο και το έκζεμα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Λαμβάνοντας, λοιπόν, συμπλήρωμα εφόσον διαπιστωθεί έλλειψη ψευδαργύρου προσδοκούμε ρύθμιση στην παραγωγή σμίγματος, επιβράδυνση στην ανάπτυξη των μικροβίων της ακμής και βελτίωση στα συμπτώματά της.

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου και στη δημιουργία νέων κυττάρων, και γενικά σχεδόν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας επούλωσης. Επομένως, η επάρκειά του την επιταχύνει, ενώ αντιθέτως η έλλειψή του την επιβραδύνει.

Το μεγαλύτερο όφελος με τα  συμπληρώματα ψευδαργύρου φαίνεται να αποκομίζουν άτομα με σοβαρά τραύματα όπως έλκη κατάκλισηςεκτεταμένα εγκαύματαδιαβητικό πόδι.

Τριχόπτωση

Έρευνες σε άτομα που έχουν σημαντική τριχόπτωση, είχαν παράλληλα έλλειψη ψευδάργυρου, ενώ όταν έλαβαν συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο σημειώθηκε εμφανής βελτίωση της απώλειας μαλλιών. Επομένως, ο ψευδάργυρος επιδρά θετικά στην υγεία των μαλλιών.

Σεξουαλική υγεία

Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ο ψευδάργυρος είναι ο καλύτερος φίλος του άντρα. Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους, αυξάνει τη γονιμότητα και υποστηρίζει την υγεία του προστάτη.

Όπως με όλα τα θρεπτικά συστατικά, θέλουμε ισσοροπία: Όσο σημαντική είναι η έλλειψη ψευδαργύρου και καλούμαστε να την αναπληρώσουμε, άλλο τόσο σημαντική είναι και η περίσσεια, η οποία μπορεί να καταλήξει να είναι επιβλαβής για το σπέρμα.

Γαστρεντερικό σύστημα

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει καθοριστικά στην επούλωση πληγών και στην αποκατάσταση των βλεννογόνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τις περιπτώσεις έλκους στο στομάχι και συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωσή του. Παράλληλα, ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου.

Ψευδάργυρος και κατάθλιψη

Η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου από τη διατροφή, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους για άνδρες και γυναίκες.

Η επάρκεια ψευδαργύρου συμβάλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Παράλληλα φαίνεται να εμφανίζει και αντικαταθλιπτικές δυνατότητες. Η χορήγηση συμπληρωμάτων με ψευδάργυρο έχει μελετηθεί και σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και μόνη της.

Άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, σημείωσαν βελτίωση σχετικά με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Παράλληλα, τα περισσότερα από αυτά είχαν έλλειψη ψευδάργυρου. Πολλές φορές, η χορήγηση ψευδάργυρου σε συνδυασμό με την αντικαταθλιπτική αγωγή έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, πάντα τέτοιες περιπτώσεις χρήζουν της συμβουλής του θεράποντος ιατρού.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο:

  • Κόκκινο κρέας
  • κοτόπουλο
  • στρείδια
  • βρώμη
  • κινόα
  • τόφου
  • γιαούρτι
  • αυγά
  • σπόροι (λινάρι, κάνναβη, κολοκύθα, κουκουνάρι, chia)
  • ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα), όσπρια (φακές)

Η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι κάτι πολύ συχνό και συνδέεται άμεσα με τη διατροφή σου. Όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να χρειαστεί να φάνε έως και 50% περισσότερο ψευδάργυρο από τις συνιστώμενες ποσότητες.

Οξειδωτικό στρες, χρόνια φλεγμονή, χρόνιες παθήσεις

Αυτό το τρίπτυχο στρες-φλεγμονή-πάθηση ίσως είναι το κλειδί για την καλύτερη διαχείριση πολλών χρόνιων καταστάσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και άλλες πτυχές του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου.

Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης ρυθμίζοντας τη δράση της ινσουλίνης. Σε πολυάριθμες μελέτες έχει βρεθεί ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της LDL “κακής” χοληστερόλης. Αν κατανοήσουμε βαθύτερα τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ψευδαργύρου θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε ορθότερα για πιο αποδοτικές θεραπείες και περισσότερη πρόληψη στο μέλλον.

Χωρίς ψευδάργυρο πολύ πιθανό να είχαμε παραμορφωμένη όραση, όσφρηση, γεύση και πολύ πιθανό να ήταν η ανάπτυξή μας εντελώς διαφορετική. Ευθύνεται για την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη.

Συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου

  1. μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης
  2. απώλεια όρεξης
  3. μειωμένη εγγρήγορση
  4. αργή επούλωση πληγών
  5. πληγές στο δέρμα ή τα μάτια
  6. διάρροια
  7. εξασθενημένο ανοσοποιητικό
  8. ανεξήγητη απώλεια βάρους
  9. γενικευμένη τριχόπτωση
  10. καταθλιπτική διάθεση
  11. επιβράδυνση στην ανάπτυξη για παιδιά
  12. στυτική δυσλειτουργία
  13. χαμηλή τεστοστερόνη

Η έλλειψη ψευδαργύρου εντοπίζεται με μια απλή εξέταση αίματος;

Δυστυχώς, η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι μόνο η αιτία μιας κατάστασης, αλλά μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα. Η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος crohn και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενδέχεται να περιορίσουν την ποσότητα ψευδαργύρου που απορροφά το σώμα και να αυξήσουν την ποσότητα που χάνεται στα ούρα.

Μια εξέταση αίματος ή ούρων αδυνατούν να δώσουν οριστικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί ο ψευδάργυρος ανευρίσκεται μόνο σε μικρές ποσότητες στα κύτταρά μας. Ακόμη κι αν οι τιμές του βγουν νορμάλ θεωρητικά, πρακτικά γίνεται να έχεις έλλειψη. Ο γιατρός θα χρειαστεί να λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό εξετάζοντας και τις διατροφικές σου συνήθειες. Προτείνεται συγχρόνως και η μέτρηση κι άλλων στοιχείων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη D, η B12 και το μαγνήσιο. Κι αυτό γιατί όλα αλληλοεπηρεάζονται.

Αναζήτσε αυτές τις 3 μορφές ψευδαργύρου κιτρικός, πικολινικός, γλυκονικός.

Προτίμησε τη λήψη ψευδαργύρου με φαγητό.
Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ο στοιχειακός ψευδάργυρος, που προσδιορίζει την πραγματική ποσότητα ψευδαργύρου που βρίσκεται μέσα σε ένα συμπλήρωμα.

Το μυστικό

Βλέπεις σε ένα κουτάκι 220mg Zinc Sulfate. Αυτό σημαίνει 220mg θειικού ψευδαργύρου που στην πραγματικότητα αποδίδουν 50mg στοιχειακού ψευδαργύρου. Αυτή, δηλαδή, θα είναι τελικά η ποσότητα που θα λάβεις.

Συνιστώμενες δώσεις ψευδαργύρου: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 8mg για τις γυναίκες και 11mg για τους άνδρες.

Κάποιες καταστάσεις ίσως μεγαλώσουν τις ανάγκες σου σε ψευδάργυρο καλό είναι να μην ξεπερνιούνται τα 40mg ημερησίως και να μη γίνεται κατανάλωση ψευδαργύρου για παρατεταμένη χρήση χωρίς ιατρική επίβλεψη.Κάθε μορφή ψευδάργυρου περιέχει διαφορετικό ποσό στοιχειακού ψευδάργυρου. Ενδεικτικά, ο θειικός ψευδάργυρος αποτελείται από ένα 23% στοιχειακού ψευδάργυρου. Επίσης, οι διάφορες μορφές ψευδάργυρου διαφέρουν και ως προς την απορροφησιμότητά τους από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ο πικολινικός ψευδάργυρος είναι από τις πιο απορροφήσιμες μορφές του, σε αντίθεση με το θειικό ψευδάργυρο που έχει χαμηλή διαθεσιμότητα.

Εξίσου σημαντικό! Ο ψευδάργυρος δύναται να μειώσει το ποσοστό χαλκού που απορροφά το σώμα και η μειωμένη απορρόφηση χαλκού μπορεί να προκαλέσει αναιμία κ.α. Επιπλέον σαν παρενέργεια σε μερικούς ανθρώπους ο ψευδάργυρος προκαλεί ναυτία, εμετό, διάρροια, μεταλλική γεύση.

Ορισμένες ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

  • Εγκυμοσύνη, εξ’ αιτίας των απαιτήσεων του εμβρύου
  • Ηλικία: oι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη ψευδάργυρου
  • Θηλασμός, επειδή εξαντλούνται τα αποθέματα
  • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όταν το σώμα προσπαθεί να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά
  • Διαταραχές της πέψης, όπως ελκώδης κολίτιδα και ασθένεια του Crohn
  • Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, η δρεπανοκυττάρωση, η πάθηση του ήπατος και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Αλκοολισμός, καθώς μεγάλη ποσότητα ψευδάργυρου αποβάλλεται με την αυξημένη ούρηση, ενώ η αιθανόλη του αλκοόλ εμποδίζει την σωστή απορρόφησή του
  • Χρήση διουρητικών
  • Υπερβολική άσκηση, επειδή αυξάνεται η ανάγκη του σώματος για θρεπτικά και επειδή ο ψευδάργυρος αποβάλλεται με τον ιδρώτα