7 Στις 10 Λεχώνες Πάσχουν Από Επιλόχειο Κατάθλιψη

7 στις 10 λεχώνες πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη

Για πολλές γυναίκες η γέννα και οι μέρες με το μωρό είναι από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής τους. Για πολλές άλλες όμως είναι μία πολύ στρεσογόνα κατάσταση που τους προκαλεί θλίψη- παθαίνουν ένα είδος κατάθλιψης που ονομάζεται επιλόχειος.

Η επιλόχειος κατάθλιψη, λοιπόν, είναι η κατάθλιψη που λαμβάνει χώρα μετά τη γέννα μίας γυναίκας.

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα. Η νέα μητέρα ξαφνικά υποβάλλεται σε τρομερές καινούριες πιέσεις, συναισθηματικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να φροντίζουν ένα πλάσμα που τις έχει τρομερή και συνεχή ανάγκη.

Η μητέρα, λοιπόν, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στον καινούριο της ρόλο, χωρίς να αισθάνεται ακόμη έτοιμη καθώς αναρρώνει από τον ίδιο τον τοκετό, την κούραση αλλά και τη μάχη με τις ορμόνες της που μετά τη γέννα προσπαθούν να σταθεροποιηθούν. Τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα το μωρό καθιστά τη μητέρα περισσότερο σαν φροντιστή παρά τίποτε άλλο. Όλη αυτή η κατάσταση κάνει τη γυναίκα να νιώθει αγχωμένη, τρομαγμένη, ανήσυχη, θλιμμένη αλλά και ενοχική. Ενοχική που δε καταφέρνει να δεθεί με το μωρό της, που δε καταφέρνει να καθαρίσει το σπίτι, που δε φροντίζει καλά το μωρό της και τον εαυτό της κτλ. Είναι τρομερή αυτήν η ένταση στην οποία η νέα μαμά υποβάλλεται, και είναι ένας βασικός λόγος εμφάνισης της κατάθλιψης. Άλλοι λόγοι είναι η γενετική προδιάθεση, η έλλειψη υποστήριξης κτλ.

Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι ίδια σαν την κανονική κατάθλιψη στην οξεία της μορφή. Αυτά είναι:
-Καταθλιπτική διάθεση όλη μέρα
-Απώλεια ενδιαφέροντος σε πράγματα στα οποία που κάποτε υπήρχε
-Αλλαγή στη διατροφή (υπερβολική λήψη ή καθόλου)
-Αλλαγή στον ύπνο (πολύ ή καθόλου)
-Ατονία και απώλεια ενδιαφέροντος στις καθημερινές ασχολίες (μαγείρεμα κτλ)
-Ενοχές
-Αυξημένη κούραση
-Δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων ή κριτική σκέψη
-Σκέψεις θανάτου
-Απώλεια ενδιαφέροντος στο μωρό

Τα ποσοστά εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης είναι δυστυχώς αρκετά υψηλά, σχεδόν 70% στις νέες μητέρες που όμως, το ξεπερνούν αυτόματα. Σε γενικές γραμμές η επιλόχειος κατάθλιψη εξαφανίζεται από μόνη της μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, όπως σταθεροποιούνται σιγά σιγά και οι ορμόνες της γέννας. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν και γίνονται πιο έντονα τότε ζητάμε βοήθεια άμεσα από ειδικό, καθώς η απουσία θεραπείας της επιλόχειου κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσει το δέσιμο της μητέρας και μωρού, την σίτιση του μωρού όπως και τον ύπνο του.

Οι πρώτες ημέρες με το νέο μωρό μας είναι έντονες, είτε θετικά είτε αρνητικά. Οι ορμόνες, ο νέος ρόλος που προσπαθεί να αφομοιώσει η μητέρα, η ανάρρωση από τον τοκετό… Όλα συνεισφέρουν στο να δημιουργήσουν μία εμπειρία για τη γυναίκα, ασύγκριτη με άλλες.

Η υποστήριξη και βοήθεια από τον σύντροφο ή από την οικογένεια γενικώς είναι υψίστης σημασίας για τη γυναίκα, για να περάσει αυτή τη περίοδο ανώδυνα αλλά και ευχάριστα κιόλας.

Ρηγάκη Αφροδίτη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Follow on Instagram @feeling_blue_berry