5 Ερωτήσεις Για Την Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

5 Ερωτήσεις Για την Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Τι είναι πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στη βάση της πτέρνας. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 30-60 ετών  με το ανδρικό φύλο να προσβάλλεται ελαφρώς συχνότερα από το γυναικείο.

Σημαντικό ποσοστό ασθενών θα εμφανίσει συμπτωματολογία και στα δύο πόδια ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν εμφανίζεται απαραίτητα και μόνο σε άτομα που η δουλειά τους έχει να κάνει με πολύωρη ορθοστασία ή χρησιμοποιούν συχνά τα πόδια τους.  Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί και σε άτομα με πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Τι ακριβώς συμβαίνει και εμφανίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια δεσμίδα ιστού στη βάση της πτέρνας. Υπάρχει εκεί για να προστατεύει το πόδι μας και να απορροφά κραδασμούς. Στην πελματιαία απονευρωσίτιδα υπάρχει μια άσηπτη φλεγμονή αυτής της απονεύρωσης. Πρόκειται συνήθως για μία υπερ-χρησιμοποίηση του ποδιού (πολύωρη ορθοστασία, πολύωρο περπάτημα κλπ), που οδηγεί σε τοπική φλεγμονή ή μερικές φορές και σε μικρο-ρήξεις της πελματιαίας απονεύρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

 Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ο πόνος. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται κυρίως το πρωί όταν ξυπνάτε και οι ασθενείς εμφανίζουν μια προτίμηση να περπατήσουν στις μύτες των ποδιών. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εμφανιστεί πάλι τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

Η συμπτωματολογία εντοπίζεται ελαφρώς έσω και μπροστά της πτέρνας.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

 Η αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών συντηρητική και θα στηριχτεί στα παρακάτω μέτρα:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη – φαρμακευτική αγωγή.
  • Παγοθεραπεία.
  • Ανύψωση του σκέλους.
  • Ξεκούραση και αποφόρτιση του σκέλους. Συνιστάται η μείωση των ωρών που κάποιος πρέπει να είναι όρθιος αλλά και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων στα όρια που ορίζει ο πόνος.
  • Πάτοι και ορθωτικά ποδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ καλά αποτελέσματα.
  • Νυκτερινοί νάρθηκες σε πιο επίμονες περιπτώσεις.
  • Φυσικοθεραπείες, οι οποίες αποτελούν ίσως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της αντιμετώπισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Τι γίνεται αν η πελματιαία απονευρωσίτιδα επιμένει;

 Σε πιο επίμονες περιπτώσεις μπορεί να δοκιμαστεί η τοπική έγχυση μίας ένεσης κορτικοστεροειδούς, η οποία προσφέρει άμεση ανακούφιση στον ασθενή.

Σε ακόμα πιο επίμονες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται μόνο όταν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν και η συμπτωματολογία επιμένει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα αντιμετωπιστεί με τα συντηρητικά μέτρα που αναφέρθηκαν. Συνιστάται πριν την χειρουργική αντιμετώπιση να συνεκτιμηθεί αν υπάρχει και άλλη παθολογία στην περιοχή του άκρου ποδός (πχ σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα).

Προτάσεις Προϊόντων για την αντιμετόπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

 

Ιωάννης Δελνιώτης
MD, MSc, FEBOT

Εξειδικευμένος Παιδοορθοπαιδικός
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κινητό: 6972130486

Τηλ. : 2310933666

Διεύθυνση:
Λεωφ. Κ. Καραμανλή 69 (έναντι Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο), 54642,  Θεσσαλονίκη.

Email:
[email protected]